PLATINUM SPONSOR

King Koil

PLATINUM SPONSOR

Life Chiropractic College West

DIAMOND SPONSOR

ChiroSecure

SILVER SPONSOR

Phoenix BioPerformance Products

Symposium 2018 Weekend Schedule

        

Thursday - March 1, 2018 (5.0 H educational session)
2:00 pm - 3:00 pm
Check-in at  Reception Desk
3:00 pm - 5:00 pm
(2.0 H educational session)
John Downes, BA, DC, CCEP
Clinical Management, Risk Management, Documentation & Ethics for Athletic Issues In the Office and On the Field
5:00 pm - 5:15 pm PM Refreshment Break 
5:15 pm - 6:15 pm
(1 H educational session)
John Downes, BA, DC, CCEP 
Chiropractic Crossroads with Case Management & Conditioning in Competitive Sports
6:15 pm 6:30 pm 
PM Refreshment Break 
6:30 pm  - 8:30 pm
(2 H educational session)

Ken Kinakin, DC
Assessment, Prevention and Management with Bodybuilding and Fitness Training Injuries

 
Friday - March 2, 2018 (9.0 H educational session)
7:00 am 
Continental Breakfast
8:00 am - 10:00 am
(2 H educational session)
Todd McDougle, DC 
Advances in Customizing Chiropractic Management for Multiple Sports: Thoracic Region Issues and Solutions for Power, Injury Management, Stability & Flexibility
10:00 am - 10:30 am
AM Refreshment Break
10:30 am - 12:30 pm
(2 H educational session)
Ben Lerner, DC
Optimizing Joint Function, Nerve Response, Healing, and Repair through Corrective Spinal Care and Community Outreach
12:30 pm - 1:30 pm
(1 H educational session)
Ron Oberstein, DC
Patient Education for Patient Compliance and Community Outreach Programs

12:30 pm - 1:30 pm

Buffet Lunch (Special Speaker Presentation)
1:30 pm - 3:30 pm
(2 H educational session)
Scott Rosa, DC
Advancements in Dynamic Upright MRI Imaging of Misalignments at the Craniocervical Junction Post Head/neck Trauma, and their Ill Effects on Brain and Central Nerve System Function
3:30 pm - 4:00 pm
PM Refreshment Break
4:00 pm - 6:00 pm
(2 H educational session)
Maria Dalton, DC and Suzanne Morgan
Spine-Friendly Tools for Expedited Healing, Injury Prevention and Supporting the Correction Process
7:00 pm
VIP Seating Friday Night for the Arnold Classic 212, Fitness International, Figure International & Women's Physique International Finals, and The Pole Fitness National Championship
Columbus Convention Center - Battelle Grand
 
Saturday - March 3, 2018 (6.0 H educational session)
Please Note: Scheduled presentations posted are dependent on time involved to address security concerns for Arnold Schwarzenegger's presentation and participation in photo sessions.
6:45 am 
Continental Breakfast
7:00 am - 8:00 am
(1.0 H educational session) 

Jack Barnathan, BBA, DC, (ISSA) CFT, MFS, MSS and Debbie Darnell 

Diaphragmatic Breathing Therapeutic Exercises

8:00 am - 10:00 am

(2.0 H educational session)

Peter A. Gratale, DC — with Super Bowl Champion (XLVI) Steve Weatherford, female Body Building Champion Tonya Knight, and 7-Time Mr. Olympia Phil Heath
Chiropractic Interventions for Strength, Conditioning, Endurance and Injury Prevention
10:00 am - 11:00 am
Keynote Presentation by Arnold Schwarzenegger and AM Refreshment Break
(*Photo sessions with Arnold Schwarzenegger will begin immediately following presentation - must be in hall by 9:00am)
11:00 am - 2:00 pm
(3.0 H educational session)
Jack Barnathan, BBA, DC, (ISSA) CFT, MFS, MSS — with Don Doward, Michael Goldberg, Michael Rosado, Tracey Palmer, Nikki Fiel, Maritza Martinez, Lisa Papenbrock, Christine Stein, Frank Warren, Kathy Brodeur, Nicki Barton Sheehan, Jaclyn O'Neil and Alison Riley
Clinical Assessment and Application Strategies for Objective Evaluation of Strength, Flexibility and Endurance
3:00 pm
Symposium Concludes
7:00 pm

VIP Seating Saturday Night  for Arnold Classic, Arnold Classic Physique, Bikini International and Arnold Strongman Classic Finals

Columbus Convention Center - Battelle Grand

 
Sunday - March 4, 2018
9:30 am
Arnold Showcase Event featuring Arnold Schwarzenegger
Columbus Convention Center - Battelle Grand
Visit www.arnoldsportsfestival.com for Sunday schedule details
Educational Program Note: It is the individual responsibility of the attendee to confirm approval for any and all states, categories, jurisdictions, and professional certification credit for any portions of the educational program.
Chiropractic Continuing Education Program:
Visit www.lifewest.org for listings of state board approvals: up to 20 hours of CE credit applied for.